O razstavi

O semestrski razstavi 2020/2021

Iz diplomskega animiranega filma Bela, črna in prava ljubezen, Anja Paternoster.

Februar 2021

Namesto nagovora študentom in profesorjem ob našem dopoldanskem internem obhodu na dan semestrske razstave in namesto večernega ogleda v spremstvu mnogih obiskovalcev, spet postavljamo razstavo na ogled na spletu. Morda to niti ni tako boleče, saj smo se v skoraj enem letu tega že vsi navadili. Boleče pa je, da nam že drugič odpade tisti najbolj vitalni del postavljanja razstave. Tisti teden intenzivnih delovnih druženj, ko se vsi naši prostori spreminjajo iz delovnih v razstavne, ko se dela, naj bodo to filmi ali prostorsko zvočne postavitve v prostoru, postavijo v fizične prostore, ko jim poiščemo primerne lokacije, ko skušamo to množico zelo različnih medijev, tehnik, pristopov, vsebin in poetik postaviti v neko za obiskovalca delujočo časovno prostorsko kompozicijo, ki jo zajame s počasnim sprehodom po labirintih učilnic, predavalnic, studijev, projektnih sobic, hodnikov in stopnišč in ob tem, srečujoč znance ali zanimive neznance med obiskovalci, študenti in sodelavci akademije in univerze poklepeta, pokomentira delo, morda vpraša za pojasnitev katerega od projektov in ko se potem ta množica, inspirirana z deli in vzdušjem, počasi zlije v en dogodek, kjer neznanci med seboj debatirajo o videnem, si izmenjujejo argumente, študentje pa ob tem doživijo še eno izkušnjo, ki jo lahko doživiš le v živo.

Ja, nekoliko sem nostalgična ob tem in žal mi je, da študentje tega ob tej razstavi ne bodo doživeli, sploh tisti, ki so se nam pridružili na zadnje in so bili deležni predavanj in skupnega dela v živo le dva tedna. Toliko, da so se začutili kot osebe in že so šli narazen. In to je tisti najbolj boleči del te situacije. Da smo se s študenti videli in delali skupaj nazadnje dva, tri tedne ob pričetku študijskega leta, prej pa od marca 2020 ne in potem do zdaj tudi ne. Ker smo v tej situaciji vsi, vam nimam namena ponavljati, kako nas to vse prizadeva. A vedno bolj se pozna ta praznina druženja v živo, nekatere pa še posebej močno prizadene. Na primer študentje filma, že ob junijski razstavi omenjeni, še vedno niso mogli zaključiti svojih filmov. Marsikateremu se je celotni diplomski postopek pomaknil za eno leto, saj razmere ne dopuščajo snemanja. Kdor je uspel posneti poleti, sedaj končuje, a tudi postprodukcija se v teh razmerah bolj zavleče.

Ampak, bodimo optimisti. Semester smo speljali v prilagojenih okoliščinah in upamo, da bomo imeli spomladi priložnost nadomestiti vse praktične obveznosti, ki jih moramo opraviti v skupinah v živo. 

Kaj lahko vidimo na razstavi in česa (zaenkrat še) ne?

Kljub vsemu imamo za pokazati tri diplomske animirane filme in tri napovednike za diplomske igrane filme v nastajanju. Imamo nekaj serij fotografij  in povsod nekaj študijskih vaj, opravljenih v posebnih razmerah, seveda doma, s konzultacijami na daljavo. Imamo kopico zanimivih dokumentarnih materialov na novih medijih – tu lahko vidimo sodelovanja v živo, saj so nastajali skozi pretekli dve leti skozi različna sodelovanja v mednarodnih projektih. Tu je tudi kolaž video del iz preteklega leta, pripravljen za festivalsko sekcijo Digital Big Screen in zakulisni video naše filmske delavnice na Mostovni, tik pred drugo zaporo, ter dokumentarni film o letošnji ediciji mednarodnega festivala Kino Otok.

V upanju, da bo pomladanski semester potekal v živo, smo v jesenskega premaknili vse tiste vsebine, ki so se lahko podajale na daljavo. Tako je bil velik del teoretskih predavanj zgoščen v prvem semestru.

Na razstavi tudi ni nekaterih že izvedenih projektov in izdelkov, saj se bo njihova zaključna faza lahko odvila šele spomladi, tu ne morete videti vseh vaj, ki so se kljub izrednim razmeram izvedle v prilagojeni obliki, vseh gostujočih ustvarjalcev, ki smo jih srečali, vseh zanimivih predavanj, ki smo jih organizirali. Semester je bil kljub vsemu pester in poln, skupnosti študentov povezane kolikor se le da v odsotnosti pravih srečanj in vsi, verjamem da tudi vi,  smo polni pričakovanj na pomlad, ki bo, če bomo imeli srečo, morda tudi pamet, svetla, topla, zdrava in družabna.

Želim vam obilo zadovoljstva ob ogledu del naših študentov!

prof. Rene Rusjan, programska direktorica

Sodelujoči

Študentje in absolventi
Anja Resman, Abiral Khadka, Sagar Gahatraj, Anja Paternoster, Pietro Cromaz, Blaž Štolar, Rok Urbanček, Katarina Brglez, Maja Grčki, Katja Pivk, Ana Prebil, Miha Reja, Parisa Zaeri, Alen Dolšak, Immanuel Hofman, Adriana Ronkali, Domen Vinko, Aljaž Lavrič, Luka Carlevaris, Reeba Sufyan, Vasyl Kuzmich, Wadha Ali Mustafa Amoor, Nika Karner, Martin Lozej, Jelena Cambj, Yevheniya Lyubchyk, Tijana Mijušković, Maksimilian Zabukovec, Luka Mavrič, Nikola Đorđević, Kristian Petrovčič, Renee Stanič, Staš Zupanc, Matej Rimanić, Una Savić, Milena Brkić, Matevž Jelenc, Arta Kroni, Karin Likar, Vanda Ljumović, Sofia Miljatović, Roman Paxyutkin, Domen Sajovic, Melita Sandrin, Filip Sluga, Tamara Taskova

Sodelavci Akademije umetnosti UNG v letu 2020/2021
Ivan Antić, Lavoslava Benčić, Rajko Bizjak, Metod Blejec, Urša Bonelli Potokar, Janez Burger, Nataša Burger, Miha Colner, Rastko Ćirić, Radovan Čok, Jernej Čuček Gerbec, Luka Dekleva, Jože Dolmark, Milanka Fabjančič, Monika Furlan, Miha Godec, Rok Govednik, Sarah Günther, Jasna Hribernik, Arne Hodalič, Matjaž Jankovič, Miloš Kalusek, Dušan Kastelic, Miha Kelemina, Ana Rahela Klopčič, Nevenka Koprivšek, Iva Kraljević, Andraž Kržič, Timon Leder, Luka Leskovšek, Rado Likon, Varja Močnik, Boštjan Perovšek, Jan Perovšek, Julia Peuget, Andrej Pezelj, Boštjan Potokar, Peter Povh, Kristina Pranjić, Igor Prassel, Arjan Pregl, Metka Pretnar, Peter Purg, Mitja Reichenberg, Rene Rusjan, Neda Rusjan Bric, Jožko Rutar, Kolja Saksida, Jan Simončič, Ana Sluga, Tina Smrekar, Sarival Sosič, Mateja Starič, Maja Stegovec, Robertina Šebjanič, Darko Štrajn, Martin Turk, Boštjan Vrhovec, Mojca Zlokarnik, Jaka Železnikar, Tadej Žnidarčič, Valerie Wolf Gang

Oglejte si tudi našo lanskoletno spletno Letno razstavo.

Prijavi se na novice AU UNG

Na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici smo ponosni na delo naših študentov in mentorjev. Dovolite nam, da vas nekajkrat letno obveščamo o dogodkih povezanih z akademijo ter dosežkih študentov, diplomantov in sodelavcev.

* indicates required

Podatki, ki nam jih zaupate, bodo uporabljeni izključno v namen obveščanja o naših novicah in ne bodo posredovani tretjim osebam. Odjavite se lahko s klikom na gumb za odjavo v vsakem poslanem e-obvestilu. 

All data you submit will be used exclusively for the purpose of sending our newsletter and will not be given to any third party. You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of each newsletter you receive from us.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

UNIVERZA V NOVI GORICI,
AKADEMIJA UMETNOSTI
Vipavska cesta 13, Rožna Dolina
5000 Nova Gorica
Slovenija // Slovenia
+386 5 33 15 223, +386 51 336 770
http://www.ung.si | au.ung.si | info @ ung.si